Strona główna
    ZASTOSOWANIE INSTALACJI MEMBRANOWYCH

Uzdatnianie wody do celów przemysłowych:
• częściowa demineralizacja wody - instalacje RO jedno i dwustopniowe. Filtry do wody - jakość wody uzdatnionej określana wielkością przewodnictwa elektrycznego wynosi od kilkudziesięciu µS/cm do 0.1 µS/cm
• zmiękczanie wody do celów kotłowych, chłodniczych i klimatyzacji
• uzdatnianie wód powierzchniowych dla dalszej obróbki na istniejących urządzeniach
 

Uzdatnianie wody do picia i celów gospodarczych:
• nowoczesne techniki UF i NF do oczyszczania wody powierzchniowej o dowolnym poziomie zanieczyszczeń - bez koagulantów - wspaniała jakość wody uzdatnionej nawet przy uzdatnianiu wód pozaklasowych
• uzdatnianie wód podziemnych, zwłaszcza z dużą zawartością żelaza, manganu i związków organicznych, a więc w przypadkach, gdy konwencjonalne metody uzdatniania takich wód zawodzą,
• uzdatnianie wód bardzo twardych i zasolonych - na przykład wody głębinowe z ujęć na wybrzeżu Bałtyku,
• przygotowanie wody o specjalnym składzie np. pozbawionej zasadowości - dla zakładów produkcji napojów, soków owocowych i koncentratów, browarów.

<<  cofnij






Oczyszczanie ścieków przemysłowych z odzyskiem wody:
• odzysk wody ze ścieków w zakładach tekstylnych - usuwanie i zagęszczanie barwników i składników koloidalnych ścieków z produkcji tkanin, dywanów - odzysk do 98% wody,
• odzysk wody i ługów z linii do mycia butelek w zakładach produkcji napojów i wód mineralnych oraz w browarach - odzysk do 90% wody i ługu myjącego,
• oczyszczanie ścieków z lakierni i galwanizerni, odzysk wody do celów płukania, bardzo wysoka jakość procesu płukania, zmniejszenie ilości ścieków aż o 95%,
• unieszkodliwianie emulsji olejowych,
• oczyszczanie ścieków pochodzących z procesów produkcyjnych w zakładach chemicznych - odzysk wody i ewentualnie wybranych składników chemicznych
 

Niektóre zastosowania w procesach produkcyjnych przemysłu spożywczego:
• przygotowanie wody do celów produkcyjnych
• mleczarnie - zagęszczanie mleka, odzysk białek i laktozy z serwatki - techniki rozdziału na membranach UF i NF,
• filtracja soków owocowych i zagęszczanie soków,
• filtracja piwa i wina.

 
strona główna | mapa serwisu